Welcome semua

explorasi dunia mayaku dengan penuh illustrasi kehidupan

Halaman

Eksplorasi satu dalam berjuta

Eksplorasi satu dalam berjuta
eksplorasi ke dalam dunia maya ku....

Sabtu, 10 April 2010

Kursus KEPIMPINAN di Taman Negara........

25-27 March bertempat di Taman Negara, Kuala Tahan, aku telah menghadiri kursus KEPIMPINAN anjuran unit latihan PPUKM.....aku mmg suka menghadiri kursus sebab ley kurangkan segala tekanan dalam kerja....lagi ley tingkatkan pengetahuan dan kemahiran yang laen....

25.3.10 - Perjalanan yg dijangka bertolak kol 10 a.m terlambat...bertolak kol 10.45 a.m...aku aje yg punctual...kol 9.45 da tercongok kt tempat berkumpul....erm....nape mereka-mereka x boley nk jadi sesorang yg punctual.....perjalanan yang dijangkan mengambil masa 3-4 jam....Aku pergi bersama dengan Cik Haslina, terapis yang keje satu tmpat dengan aku....so, x la boring sgt, ader gak member satu tempat keja....huhu....perjalanan dirasekan sangat2 lama....lebey kurang kol 4 barula sampai di resort dimana kursus 2 dibuat....Rainforest resort....well, my impression towards resort nih mule2, mcm x bes....tapi overall, ok la....bilik pun selesa jugak....yang lawakya, urusetia kursus ley tersesat, salah jalan sampai ke Gua Musang....kelaka bila fikir....huhu....Dorang sampai kol dekat kol 7....huhu...Petang tu aktiviti x mula lagi, cuma tido aje....huhu....ujan lak tuh....tido mati la....hehe...

Aktiviti bermula pada pukul 9 selepas makan malam....Topik kursus berkisar mengenai peranan ketua, bagaimana menjadi ketua yang telus dan tegas dan sebagainya...agak membosankan disebabkan aku masih belum jadi ketua...hehe...tapi layan aje la...Latihan malam tu habis kol 11 malam....terus balik ke bilik, malas nk mkan hidangan ringan yang disediakan...






26.3.1o - Aktiviti bermula seawal pukul 8.30 selepas sarapan.....permulaannya agak perlahan...aku suka bila aktiviti luar bermula....best....explorace di luar....aktiviti ni menitikberatkan kerjasama antara semua ahli kumpulan....terdapat enam tugasan yg perlu dibuat dan setiap ahli kumpulan dikehendaki menjadi ketua termasuklah aku...hehehe....
Aktiviti ini agak memenatkan terutamanya aktiviti kelima....aktiviti ke-lima nih, diberi situasi dimana seorang ahli kumpulan cedera dan x boleh berjalan.....so, terpaksa la angkat....adooooiiii, sakit pinggang aku....jauh lak 2...


Aktiviti petang merupakan aktiviti riadah.....urusetia mengingatkan supaya pakai selipar aje, jgn bwk nset n kamera kerana aktiviti riadah tersebut seratus peratus pasti akan basah...aktivti melibatkan air la katanya....semua perserta kursus dibwa menyusuri sungai di Taman Negara....perasaan teruja yang amat....huhu....first time la gamaknya....



Indahnya permandangan....kiri dan kanan hutan....sejuk aje mata aku nih....perhentian pertama mengambil masa lebih kurang setengah jam iaitu pusat pemuliharaan ikan kelah....sempat jugak bermain dengan beribu-ribu ikan.....dalam hati aku nih " kalo wat gulai nih sedap giler"...huhu....harga ikan kelah sungai sekilo RM120.....errrkkkk.....macam nk terkeluar jantung...mahal nk mampus....huhu..


Perhentian kedua mengambil masa lebih kurang setengah jam.....aku ngan peserta kursus kena berjalan menrentasi hutan sejauh lebih 1 kilometer untuk sampai ke Lata Berkoh....perjalanan yg agak berliku...huhu....banyak giler najis gajah yang boleh dilihat semasa menuju ke Lata Berkoh.....


Selepas itu, bergerak kembal ke perhentian mula utk aktiviti " Rapid Shooting"....mula aku fikir, ape la kejadahnya aktiviti nih....maen paint ball dalam air ke....haha....rupenya maen basah2....baru aje aku nk rehat2, ombak besar mari....adeii..basah kuyup aku....bot belakang selisih ngan bot aku....pas2 guna kayu kocak2 air.....pergghhh....basah.......itu rupenya "rapid shooting'....kocak2 air rupenya..turn bot aku lak kocak2 air.....bot peserta laen lak basah...kesimpulannya semua perserta basah kuyup....huhu....

Aktiviti malam - memang xde mood....letih....semua peserta mcm tuh....baek dok bilik tido...huhu.....habis kol 10.45, trus balik bilik, tido...huhu....

27.3.10 - Hari terakhir sebelum bertolak balik ke Kuala Lumpur.....semua peserta excited nak balik....huhu....aku pun cenggitu gak....huhu....

Rabu, 3 Mac 2010

Jenjalan di Masjid Jamek, Sogo tapi akhirnya....

2-3-2010....

Kawan tmpt aku ajak gi jenjalan area Semua house pas keje...Katanya nk beli baju keje....pergi 4 orang, semua staff tmpt keje....aku aje lelaki solo g sane....wahaha.....g naek LRT dari Stesen Bandar Tun Razak...G ler Semua House, lalu masjid jamek segala....round2 Semua House, ermmm, rupenya x beli pun baju kerja...pas2 cari tudung kat deret2 kdai area c2 gak....adeiii, yg x than kuar ngan perempuan ni apabila mereka menyoping tudung....terbelek2, terbelai2, terusik2, tgok2, pegang2 tapi kesudahannya x beli gak....akhirnya hampir sejam, baru la mereka membeli 2dung...aku hanya menanti....lalu depan sogo, mereka masuk sogo, aku trus g Pertama Kompleks...ingatkan aku saje2 nk usha nset2 baru....saje aje nk cuci mata....tgok nset ape yang terbaru n rege terlatest.....TAPIIIIIII.....ARGGHHHHHHH....xthn ngan dugaan, aku terbeli nset baru lak.....

ni nk citer ttg nset baru aku beli tu....Sony Ericsson c510i....Function die x le mantap sgt...biasa2 aje....3.5G, 3.2MP dan dll....mule2 nk beli k660i tapi da hbis stok...haih....suka pakai nset K660i tuh cuz da penah pakai b4 dis....ermmm.....duit pun da hbis bulan nih....so makan pasir la sampai ujung bulan, tunggu gaji...haha...

Ahad, 28 Februari 2010

Handphone : 10 Tip Merawat Bateri Handphone





Penjagaan handphone adalah amat penting kerana isa dapat menjamin handphone kesayangan anda dapat digunakan dengan lebih lama. Selain daripada penjagaan dari segi fungsi dalaman, bateri handphone juga turut memainkan peranan penting. Di mana penjagaan bateri yang baik dapat memanjangkan hayat operasinya. Kali ini saya berikan beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menjada bateri handphone agar tahan lama.


1. Matikan handphone, sebaiknya matikan hanphone jika anda berada di sebuah tempat yang berkemungkinan sukar untuk mendapatkan signal. Kalu handphone terus diaktifkan dan sedaya upaya mencari signal, hal ini akan membuat bateri anda semakin lemah.



2. Pakai repeater, ketika berada di tempat terpencil, gunakan repeater handphone untuk memperkuatkan penangkapan signal


3. Matikan fungsi suara yang tidak penting, jangan biarkan aktif sepanjang hari.


4. Jangan aktifkan ringtone dan fungsi gegar (vibrate) sekaligus kerana melemahkan tenaga bateri, aktifkan salah satunya saja. Ketika berada di tempat tertentu, ada baiknya aktifkan fungsi getarnya saja, namun begitu ketika berada di kawasan ramai orang seperti mall, stadium dan bandar, mengaktifkan ringtone boleh menjadi pilihan yang lebih baik.



5. Kurangkan brightness skrin handphone hingga 50% sahaja agar tenaga bateri yang terpakai lebih jimat



6. Matikan bluetooth jika tidak digunakan. Untuk pengetahuan anda, Blueetooth yang aktif akan mengurangkan bateri handphone dengan lebih cepat.


7. Sama halnya seperti Bluetooth, matikan juga Infra Red jika tidak digunakan


8. Matikan aplikasi-aplikasi lain yang tidak digunakan



9. Letakkan hanphone di tempat yang suhunya normal sehingga tidak terjadi kerosakan akibat suhu yang terlalu tinggi atau rendah. Misalnya, jangan letakkan handphone di dalam kereta yang berjemur di bawah matahari atau di atas laptop yang suhunya panas.




10. Segera cabut charger dari handphone jika bateri sudah penuh.


Pesanan: semoga dengan tip-tip yang diberi akan dapat memberi pengetahuan. Semoga bateri handphone anda tahan lebih lama...

Handphone - Sony Ericsson Aino

Sony Ericsson Aino - Menu Multimedia Sokong Skrin Sentuh...




Secara jujurnya, saya merupakan seorang yang sangat teruja dan berminat dengan apa jua berkaitan dengan handphone.. Angan-angan nak pakai handphone itu, handphone ini.. Tapi biasa la, x semestinya kita harus memiliki kesemuanya... Apa yang penting, miliki handphone yang menjurus minat dan keperluan kita.. Saya bawakan kepada anda spesifikasi dan ciri yang unik yang terdapat pada Sony Ericsson Aino yang mana juga merupakan handphone idaman saya (ngah kumpul duit membelinya)....

Kehadiran Sony Ericsson Aino ternyata mampu menarik perhatian dengan reka bentuk dan kehebatan fungsi yang ditawarkan. Diketegorikan sebagai hadphone multimedia, SE Aino mampu memenuhi keperluan hiburan anda tidak kira dari aspek penggambaran mahupun mendengar muzik atau menonton video. Satu pakej yang lengkap. Malah paparan skrin yang berukuran 3 inci yang mendominasi bahagian depan handphone ini turut menyokong teknologi skrin sentuh jenis capacitive yang memudahkan pengawalan multimedia. Fungsi WIFI dengan fungsi DLNA juga membolehkan SE Aino disambungkan terus ke playstation yang menjanjikan satu kelainan berbanding dengan handphone multimedia lain di pasaran.


SPESIFIKASI UNIK SE AINO:

ASAS

Band : GSM 850/900/1800 & UMTS 850/900/1900/2100
Ukuran : 104 x 50 x 15.5 mm
Berat : 134 g
Skrin : 3 inci TFT 16 juta warna, resolusi 432 x 240 pixels

REKA BENTUK

Jenis : Slider
Memori dalaman : 55MB
Butang navigasi : D-pad
Tambahan memori : microSD ( sehingga 32GB )

HIBURAN

Pemain MP3 : Ada
Radio : Ada (RDS)
Pemain video : Ada
Format video : 3GP, MP4
Format audio : MP3, AAC

MESEJ

SMS/EMS/MMS : ada/tiada/ada
Email/IM : ada/ada

SAMBUNGAN DATA

3.5G : ada
WLAN : WIFI 802.11 b/g (DLNA)
EDGE/ GPRS/ Bluetooth/ Kabel USB/ HSDPA/GPS : semua ada

KAMERA

Jenis lensa utama : 8.1 MP (auto fokus)
Digital zoom : 16x
Face detection : ada
Image stabilizer : tiada
Flash : ada
Smile shot : tiada
Video stabilizer : ada

SPECIAL

  • You tube
  • Facebook
  • SensMe
  • PlayStation 3 Remopte Play





Komen: Sony Ericsson Aino yang dikategorikan sebagai handphone multimedia mampu memenuhi keperluan pengguna yang inginkan sebuah peranti semua dalam satu. Kelebihan SE Aino adalah keupayaannya dalam menggabungkan kehebatan Cybershot dan juga Walkman. Malah penggunaan teknologi skrin sentuh jenis Capacitive yang disediakan memudahkan lagi kawalan multimedia handphone ini. Selain itu, ia juga mampu diintegrasikan dengan konsol permainan PlayStation 3 secara wireless dengan bantuan teknologi WIFI (DLNA)





Namun begitu, kelemahan ketara dapat dilihat pada handphone ini pula adalah penyediaan skrin sentuh yang hanya dihadkan dengan menu multimedia sahaja. Reka bentuk dan kedudukan D-Pad yang agak sempit dan mendatar juga menjadi masalah pada mereka yang mempunyai jari yang besar. Dari segi penggambaran pula, fungsi yang ditawarkan agak terhad berbanding handphone kamera yang lain di pasaran.




Peringatan : Beli handphone mengikut keperluan anda.. Tetapi kalau sudah menjadi idaman kalbu, boleh merancang untuk menyimpan duit secara bulanan sehingga mencukupi dan boleh beli handphone yang anda mahukan. Tepuk dada tanya selera....

Sabtu, 27 Februari 2010

Wonder Girls

Wonder Girls


Kumpulan ini berasal daripada Korea Selatan dan telah ditubuhkan pada tahun 2007 melalui audition yang telah dijalankan di seluruh negara. Wonder Girls diperkenalkan oleh komposer terkenal iaitu Park Jin-Young. Wonder Girls dianggotai oleh lima orang yang mana telah berjaya disaring melalui audition yang telah dijalankan. Wonder Girls telah menjadi sensasi baru dan popular di Korea Selatan selepas melancarkan album mereka yang pertama yang berjudul The Wonder Begins, dengan lagu hits mereka Tell Me.

Ahli-ahli Wonder Girls:

• 민선예 (Min Sun Ye)
• 박예은 (Park Ye Eun)
• 선미 (Sun Mi)
• 안소희 (Ahn So Hee)
• 김유빈 (Kim Yoo Bin).

Selepas itu mereka mengeluarkan single dan mini album yang mempunyai beberapa lagu hits dan menjadi siulan seperti Irony, So Hot, Nobody dan sebagainya. JYP Entertainment yang merupakan syarikat rakaman Wonder Girls telah meletakkan kepercayaan kepada Wonder Girls untuk melebarkan populariti Wonder Girls pada peringkat yang lebih tinggi. Langkah pertama, melancarkan versi Inggeris untuk lagu Nobody. Muzik nobody yang berunsurkan motown amat menarik dan senang didengar telah berjaya menarik perhatian peminat muzik. Lagu tersebut telah berjaya menduduki carta Billboard dan merupakan artis Korea yang yang berjaya berbuat sedemikian. Selepas itu, Wonder Girls telah diberi peluang untuk menjadi artis pembuka bagi konsert The Jonas Brother di Amerika Syarikat. Pendedahan tersebut adalah berguna bagi Wonder Girls untuk dikenali di mata peminat di Amerika Syarikat.

Untuk melebarkan sayap ke peringkat antarabangsa bukanlah mudah. Wonder Girls telah membuat pelbagai persiapan seperti memasuki kelasa bahasa Inggeris supaya penguasaan mereka dalam bahasa itu lebih jitu dan bagus. Namun selepas menyertai Road Tour Concert The Jonas Brother di sepanjang tahun 2009, penguasaan bahasa Inggeris telah menjadi lebih baik dan telah diakui peminat-peminat mereka. Sekarang mereka merancang untuk mengeluarkan album penuh Inggeris yang mana mempunyai sepuluh lagu. Enam lagu daripada album itu merupakan lagu-lagu yang pernah menjadi hits dan telah dialih bahasa. Manakala, empat lagi merupakan lagu baru. Dikatakan album tersebut akan berada di pasaran pada bulan Februari atau Mac 2010. Harap kemunculan album tersebut akan menyemarakkan industri muzik dunia...Chaiyok! Chaiyok! Chaiyok!...




video video

Tab mandi anda...


KITA sering terlepas pandang aspek penjagaan kamar mandi kerana hanya memberi tumpuan kepada elemen lain sehingga mengabaikan fungsinya.

Selain merupakan lokasi untuk membersihkan diri, kamar mandi turut menjadi tempat merehatkan tubuh dan menenangkan fikiran setelah penat menjalani rutin seharian.

Perubahan budaya dan taraf hidup hari ini bagaimanapun telah memberi nafas baru kepada ruang peribadi ini.

Justeru, tidak hairanlah ada yang sanggup berbelanja ribuan ringgit untuk mendapatkan kamar mandi eksklusif.

Menjadi bukti betapa tab mandi mampu menyuntik elemen kemewahan ke dalam sesebuah kamar mandi ialah apa yang dikatakan sebagai tab mandi termahal di dunia yang dijual pada harga AS$67,557 (RM229,694) seunit.

Menurut laman web gomestic.com, tab mandi tersebut diperbuat daripada tembaga padu daripada jenama Kohler Kallista dan dikenali sebagai Tab Mandi Archeo Copper.

Ia merupakan salah satu daripada lapan tab jenis mandi paling mewah di dunia yang termasuklah Tab Mandi Red Diamond daripada jenama Aldo Puglielli.

Dijual pada harga RM160,480 seunit, ia dilengkapi ciri mewah antaranya kerangka yang diperbuat daripada 42 gram emas 18 karat dan kristal Swarovski. Enam lagi tab mandi yang tersenarai ialah Le Clob Glass yang berharga RM115,600 setiap satu, Golden (RM88,400), Haute Rod (RM88,400), Book Cum (RM58,880), Aquarium (RM49,300) dan Portable Wood-Burning Hot (RM20,400).




Tip penjagaan tab mandi anda, itu pun kalo rumah anda ada tab mandi:

  • elakkan mengisi air di dalam tab mandi melebihi jumlah yang disarankan
  • bagi menjadikan air menjadi suam masa nak mandi, masukkan air sejuk dulu, baru isi air panas
  • jangan cuci tab mandi anda dengan pencuci yang kuat kalau xnak ader perubahan warna pada tab mandi anda
  • Mandi sorang2 aje, jangan mandi ramai-ramai...hehe....pesanan pada yang nakal2 tuh...

Pelik tapi....ermmm...

Pernahkah anda saksikan ikan secomel ini????